SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Y O R O K O B I
Traditionell karate i stilen Wadoryu
Vanliga frågor
När startar nybörjarkurser?
Vi tar in nybörjare i augusti/september och i januari/februari när terminerna börjar. Har du tränat karate tidigare så skriv då vilken nivå du är på, så kan vi ofta ordna plats även under terminen.
 
Hur gammal måste jag vara?
Du ska ha fyllt minst 7 år innan terminsstart , men kan vara hur gammal som helst. Vi har tränande som passerat både 50, 60 och 70. Karate tränar man utifrån sina egna förutsättningar. Hos Yorokobi börjar många föräldrar att träna tillsammans med sina barn. Ungefär hälften av alla barn och ungdomar i föreningen har föräldrar som också tränar. Vi har även många vuxna medlemmar som tränar i klubben utan medföljande barn.
 
Vänligen notera att inga undantag görs gällande reglerna ovan. Det gäller även om man fyller 7 år strax efter terminstart, ett äldre syskon ska börja träna eller redan tränar i klubben eller om man anser att barnet är mycket moget för sin ålder.
 
Varför tar Yorokobi inte emot nybörjare som är yngre än 7 år?
Barn utvecklas i olika takt, särskilt vad gäller exempelvis koordination och koncentration. Vi tränar traditionell karate med komplexa rörelsemönster och våra nybörjarpass är en timme långa. Man ska orka vara med, lyssna på tränaren, kunna koncentrera sig och träna en hel timme. Även om vi har en del lekar och rörelseövningar under träningspassen så är huvudfokus att lära sig traditionell karate och barn ska kunna utföra samma övningar som vuxna inför tex gradering till nytt bälte. Dessutom ska det kännas roligt att träna, öva och vilja lära sig karate. Om man är yngre än 7 år kan det vara svårt att hänga med och då känns det oftast inte så roligt att träna - och hos Yorokobi tycker vi att träningen ska vara glädjefylld, rolig och utvecklande! Av vår långa erfarenhet av att träna barn vet vi att om träningen inte känns rolig eller för svår eller för disciplinerad så finns det en stor risk att man slutar träna och det är jättetråkigt. Då är det mycket bättre att vänta en termin eller två innan man börjar med karate. Det är därför som vi satt en absolut lägsta gräns på sju år vid terminsstart. Det gäller även om ett äldre syskon ska börja träna eller redan tränar i klubben eller om barnet är moget för sin ålder. Inga undantag görs. 
 
Vad kostar det? 
Medlemsavgiften är 100 kr/kalenderår och betalas på årets första faktura. 
Träningsavgiften:
1050 kr/termin för barn och ungdomar till och med 17 år
1450 kr/termin för vuxna från 18 år. 
 
Har Yorokobi olika grupper för vuxna och barn?
Nej. Hos Yorokobi har vi valt att inte dela upp grupperna utifrån ålder, utan istället efter bältesgrad, vilket innebär att vuxna, ungomar och barn tränar tillsammans. Det möjliggör bland annat för föräldrar att kunna träna tillsammans med sina barn. Det händer att vi ibland under träningspassen i de lägre graderna delar upp större grupper i barn- och vuxengrupp för olika övningar, men man är då kvar i samma lokal. 
 
Måste jag fylla i ett anmälningformulär om jag bara vill komma och provträna gratis?
Ja, det är obligatoriskt att fylla i formuläret, även om man bara vill provträna gratis två gånger. Vill man inte fortsätta träna karate efter provträningen så är det bara att gå in på den digitala fakturan som kommer på mail och klicka i att man vill avanmäla sig, så kommer uppgifterna automatsikt att tas bort. Notera att om man är vuxen som ska träna tillsammans med sitt/sina barn så ska separata formulär fyllas i för varje person som ska träna.
 
När kan jag/vi komma och göra två gratis provträningar? 
Provträningar görs i samband med terminsstart. Från det att terminen startar så kan man testa gratis två gånger inom en treveckorsperiod. Man behöver inte anmäla vilken dag man kommer, däremot är det obligatoriskt att ha fyllt i en anmälningsformulär här på vår hemsida och man ska ha fått ett ok per mail att man kan komma. (ibland är gruppen full och då kan man behöva få vänta lite). För att veta vilket datum terminen startar: Har du anmält dig via formuläret så kommer det ett mail med information. Ibland hamnar mailen i "skräpkorgen" så det är bra att titta i den ibland och även hålla lite koll på vår hemsida där viktig info publiceras. 
 
Jag/mitt barn har kompisar som redan har tränat ett tag hos Yorokobi och jag/mitt barn vill hemskt gärna träna med kompisen. Går det bra att hoppa över nybörjargruppen och börja träna i samma grupp som kompisen istället? 
Nej. (Endast i den mån man har tränat karate tidigare och gradering har registrerats i graderingsbok så kan man börja träna i en annan grupp än nybörjargruppen).
 
Jag/mitt barn har tyvärr andra aktiviteter de dagar som nybörjarträningen är, går det bra att börja i någon annan grupp som tränar andra dagar?
Nej. (Endast i den mån man har tränat karate tidigare och gradering har registrerats i graderingsbok så kan man börja träna i en annan grupp än nybörjargruppen).
 
Jag följer med och tränar tillsammans med mitt barn, måste jag som vuxen också anmäla mig och måste vi båda två betala träningsavgift?
Ja, både små och stora medlemmar som är med och tränar måste anmäla sig och betala medlemsavgift och träningsavgift.
 
Vi är två föräldrar som tänkte turas om att träna med vårt barn varannan gång - räcker det med att vi anmäler en vuxen?
Nej, det är inte möjligt att flera personer så att säga delar på medlemsavgiften och träningsavgiften. Om båda föräldrarna ska träna med barnet behöver båda två anmäla sig och betala avgifterna, även om man väljer att bara delta vartannat träningspass. 
 
Måste jag ha betalat fakturan redan den första gången?
Nej. Alla nybörjare får prova på gratis de två första gångerna. Fakturan för medlems- och träningsavgift skickas ut till alla medlemmar per e-mail vid terminsstart, vilket innebär att fakturan vanligtvis kommer innan man har hunnit göra sina två gratis provträningar. Vid tredje träningstillfället måste du ha betalat fakturan för terminsavgiften om du har bestämt dig för att fortsätta träna karate hos Yorokobi. Vänligen notera att det inte sker någon återbetalning av medlems- och träningsavgiften om du/ditt barn väljer att sluta senare under terminen. Vill du inte fortsätta;  klicka i att du vill avanmäla dig direkt på den digitala fakturan, så tas du automatiskt bort från påminnelser och utskick. Självklart behöver du inte ange någon anledning till varför du inte vill fortsätta, men lika självklart är du välkommen att lämna din feedback.
 
Hur avanmäler jag mig/mitt barn?
Vill du/ditt barn inte fortsätta efter provträning eller avsluta medlemskapet hos Yorokobi? Gör så här: öppna fakturan du fick per e-mail och klicka i att du vill avanmäla dig direkt på den digitala fakturan, så tas du automatiskt bort från påminnelser och utskick. Självklart behöver du inte ange någon anledning till varför du inte vill fortsätta.
 
Jag /mitt barn började träna och betalade fakturan, men har senare ångrat oss och slutat. Kan vi få en del av träningsavgiften återbetald?
Nej, det inte sker någon återbetalning av medlems- och träningsavgiften om du/ditt barn väljer att sluta senare under terminen.
 
Jag/mitt barn har fått förhinder och kan inte komma på ett träningspass - måste vi eller bör vi maila/ringa/sms:a klubben eller tränaren och meddela att vi inte kan komma och träna?
Nej.
 
Jag/mitt barn har missat flera träningstillfällen, kan jag betala en lägre träningsavgift eller få en del av träningsavgiften återbetald?
Nej. Träningsavgiften är fast och justeras inte hos enskilda medlammar på grund av att man inte har kunnat delta på alla träningstillfällen under terminen. Det gäller oavsett om man exempelvis inte kunnat delta pga av sjukdom, haft förhinder, stått på väntlista och får en plats efter terminsstart, träningspass måste ställas in av klubben, man själv anser att man har fått otydlig/sen information och liknande. (vi påminner om att vi är en helt ideell idrottsförening, där inga vinster plockas ut och ingen som är engagerad i föreningen, som tränare eller styrelseledamot avlönas för sitt arbete).
 
Måste jag ha karatekläder för att få börja?
Nej. Lämplig klädsel i början är träningsoverallsbyxor och en t-shirt. När du bestämt sig för att fortsätta träna så köper du en karatedräkt och bälte. Detta kan du köpa genom klubben, hitta begagnat eller köpa nytt i någon budobutik. Vi tränar barfota.
 
Måste jag ta av mig smycken och klocka?
Ja. Under träningen måste alla smycken (ringar - även vigselringar, örhängen, halsband, armband, piercings) och klockor tas av. Om örhängen eller piercinings inte kan avlägsnas så bör dessa tejpas. Anledningen är risken för personskador (egna och risken att skada träningskompisar) plus risken att något går sönder eller tappas. 
 
Måste jag träna hårt?

Du deltar i träningen utifrån dina förutsättningar och mål men såklart alltid utifrån reglerna i dojon. Våra tränare finns där för att visa och vägleda. Vill du gradera så måste du närvara vid träning och kunna teknikerna inför graderingen du ska göra. Är du osäker inför en gradering så prata med din tränare. 

 

När sker gradering till ny bältesgrad?

Möjlighet till gradering till ny bältesgrad erbjuds i slutet av varje termin. För att få gradera måste man ha haft minst 50% närvaro under terminen och ha uppnått tillräckliga kunskaper och färdigheter för nästa nivå. Är du osäker, prata med din tränare, som finns för att vägleda och stötta. Färgen på bältet är inte det viktigaste, utan det är att träningen ska vara glädjefylld och att man därigenom utvecklar sin karate. Gradering till nytt bälte är något man testar när man är redo och när det sker varierar från person till person - alla är olika! För nybörjare brukar de allra flesta vara redo att gradera till sitt första bälte efter första terminen. När man kommer högre upp i graderna så är det inte lika självklart att man graderar lika ofta. Hos Yorokobi tränar man utifrån sina egna förutsättningar och karate kan man träna under hela livet, så det finns ingen brådska.

 
Vilka tider gäller för nybörjare?
Titta i kalendern här på webben, antingen i Kalendern eller en kalender för den bältesgrupp du tillhör (se toppmenyn). 
 
Var tränar ni?
Vi tränar i Liljeholmshallen och Västertorpshallen. Se i Kalendern eller under Träning & gradering för detaljerad information om tid, lokal och vilken grupp som tränar var.
 
Kan jag få kvitto för friskvårdsbidrag från min arbetsgivare?
Såklart kan du det. Gör så här:
  1. Vänta i någon dag efter att du betalat din faktura.
  2. Klicka på den länk där du fick fakturan för att förhandsgranska. (Notera att fakturan ska vara tydligt markerad "betald". Är den inte markerad betald trots att du har betalat för mer än en vecka sedan, kontakta kassor@yorokobikarate.se)
  3. Skriv ut fakturan. (gör detta så snart som möjligt, länken till den digitala fakturan slutar fungera efter några veckor).
Är Yorokobi ett företag som drivs med vinstintresse?
Nej, Yorokobi är en helt ideell idrottsförening. Inga vinster plockas ut och varken styrelseledamöter, instruktörer eller hjälpinstruktörer avlönas för sitt arbete i klubben. Samtliga personer som är engagerade i klubben ställer upp gratis på sin fritid.
 
Vad betyder Yorokobi och vilken karatestil tränas i klubben?

Yorokobi är japanska och betyder glädje. Vi vill att träning i klubben ska skänka just glädje.

Wadoryu är den karatestil vi tränar i klubben, där "wa" betyder fred/harmoni, "do" betyder väg och "ryu" stil. Wadoryu är en av de fyra stora karatestilarna i världen tillsammans med Gojuryu, Shitoryu och Shotokan.

 

Klubben är ansluten till WIKF, Wado International Karate-Do Federation.

Klubben är medlem i Karateförbundet och i Riksidrottsförbundet 

 
Finns det lite fler foton från Yorokobis verksamhet att titta på?
Javisst! Kika gärna på vår medlemsgrupp på Facebook(publik), vår Facebooksida och/eller vårt Instagramkonto (@karateklubbenyorokobi), länkar högre upp till höger på hemsidan.
 
Hur kommer jag i kontakt med Yorokobi?
Du är alltid välkommen med dina frågor till våra tränare vid träning. Du kan även mejla yorokobi@yorokobikarate.se men eftersom vi är en ideell förening och alla som besvarar mejlen gör det utanför vanlig arbetstid så garanterar vi inte att du får svar blixtsnabbt.
 

Medlemsklubb i WIKF


Medlemmar i Svenska Karateförbundet