SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Y O R O K O B I
Traditionell karate i stilen Wadoryu
Gradering

Ett vanligt kännetecken för karaten är det färgade bältet som håller ihop karatedräkten. Vältesfärgen visar personens grad, med andra ord är ett sätt att mäta personens kunskaper i karate.

 

Vuxna graderar hela grader, så kallade kyugrader.

 

Barn (under 15 år) graderar halva grader, så kallade mongrader. När man graderar till mongrad visar man alla tekniker det står M efter i graderingskompendiet. När man nästa gång graderar till "hel" grad, visar man ALLA tekniker till graden.

 
När sker graderingen?
Graderingar sker i slutet på höst- och vårterminen, i huvudsak i WIKF Sveriges hemvist i Tibble Karateklubb i (Täby).
 
  • Graderingen hos Tibble KK sker i anslutning till ett tvådagarsläger. Det är obligatorisk närvaro på lägret för att få gradera där. Graderingen kostar 300 kr och lägret kostar 500 kr.
  • För den som inte kan närvara på ordinarie gradering hos Tibble KK på grund av t.ex. sjukdom, finns det möjlighet att gradera i början på nästa termin dels hos Tibble, dels hos Yorokobi. I Yorokobi graderar vi endast till och med grönt bälte. Graderingen kostar 300 kr.
När får jag gradera?
Gemensamt för alla grader är att du ska kunna de tekniker som står i ditt graderingskompendium. Det brukar vara de tekniker som ni tränar mest på i din grupp. Du kan ladda ner kyu-graderingskompendiet ("Graderingsboken") på WIKF Sveriges webbplats. För Dan-graderingar, se WIKF Dan Grade Syllabus 2024-2026
 
För att få gradera till och med orange måste du:
  • ha deltagit på minst hälften av alla träningar 
  • ha tränat aktivt i 6 månader sedan förra graderingen
  • få ett godkännande från din tränare

För att få gradera till grönt och uppåt måste du:

  • ha deltagit minst två tredjedelar av alla terminens respektive årets träningar, beroende på grad
  • ha tränat aktivt i 6 månader eller längre sedan förra graderingen, beroende på grad
  • få ett godkännande från din tränare, och om du ska till brunt och över även av klubbens chefsinstruktör
Har du några frågor inför en gradering - prata med din tränare.
 
Hur går gradering till?
Foto: Sara Lindmark

Om du uppfyller kraven för att gradera, kan du anmäla dig till en gradering. Du kommer få veta när och hur du anmäler dig när det närmar sig.

 

På graderingen bär du din karategi och ditt nuvarande bälte. Du behöver också en graderingsbok. Graderingsboken ska fyllas i med dina personuppgifter och följer dig genom din karateresa, så ta väl hand om den.

 

Graderingen sker gruppvis, indelat efter bälte. Examinatorn samlar in graderingsböckerna och ställer sedan upp de graderande på rad, så att alla syns bra. Examinatorn ber sedan gruppen att utföra teknikerna, en i taget, ungefär som på träning. Du kommer att få tydliga instruktioner, så lyssna noga på vad examinatorn säger, fokusera, och gör ditt bästa!

 

Om du gör en godkänd gradering så kommer examinatorn att skriva i din graderingsbok att du avancerat i grad, och du får ditt nästa bälte.

 

Medlemsklubb i WIKF


Medlemmar i Svenska Karateförbundet